Kenya V - Masailand

Eseteti i Amboseli

Den første mobile helseklinikken vi var med på, foregikk i landsbyen Eseteti som ligger i Amboseli nasjonalpark. I Kenya finnes det 40-50 forskjellige stammeslag og masai-folket er den eneste stammen i Kenya som har beholdt tradisjonene sine og lever ved dem. Eseteti er et stort område inne i nasjonalparken, og det er her de mest tradisjonelle masaiene bor i. Derfor blir dette området også kalt masailand.

Vi ble derfor tatt veldig godt imot av menneskene da vi kom:

Ser dere de buske-gjerdene på sidene? Landsbyen er omringet av slikt gjerde for å holde ville dyr utenfor. Dette er jo tross alt midt ute i villeste Afrika! De forskjellige ingangene blir ved kveldstid stengt igjen med liknende busker.Som dere kanskje vet, er masaiene kjent for sin karakteristiske hopping.(i dans)

Og dyrene også.

Og ikke minst - storslagen natur!

Vi var for alvor ute i bushen!

Møte

Det nettopp masaiene SCILO jobber spesielt med og kommer så jevnlig de kan for å besøke dem. Både med medisinsk hjelp og for kommunikasjon og diskusjon. De fleste av stammens voksne, satte seg i en stor ring sammen med oss fra SCILO for diskusjon, oppdateringer og en aldri så liten skjennepreken (som varte til langt på natt - dessverre inne i hytta VI skulle sove i -.-)


Som nevnt tidligere praktiserer masaiene fremdeles omskjæring av både kvinner og menn. Og det er noe SCILO jobber hardt for at skal stoppes. Vi lærte mye om dette arbeidet. For oss er jo dette galt, men det er ikke like galt for dem. De må selv innse at det er helseskadelig og at det er galt. De er ikke noe man kan endre på en-to-tre, de må selv VILLE endre seg. Så arbeidet SCILO gjør og vi var med på, vil kanskje ha resulteter først ved neste generasjon, om vi i det hele tatt er så heldige.

Benkene de satt på, var det forresten barn som henta.


Barna

Masaier har mange barn! Kvinnene går nesten konstant gravide og mer en annenhver har en unge knytet på ryggen. Men det er ikke bare små barn vi fikk treffe her i Amboseli.Vi delte ut ormekurtabletter og de stilte seg i en lang kø. Vi lært å si 'svelg' og 'tygg' for å oppfordre og oppmuntre barna :)De var såå mange og barna i skolealder var ekstremt nysgjerrige på oss, og kranglet om å holde oss i hendene.Vi fikk nesten et barn på hver finger :DHer leker de med leire (som de har nok av tilgang på).

Sammen med barna sang og danset vi såå lenge! (Noe jeg dessverre har bedre eksempler av på film, som jeg ikke har kapasitet til å legge ut her)

Vi hadde det veldig, veldig koselig og det var så rørende :')

Middag og kveld

På kveldstid slaktet noen av stammens menn en geit for å gjøre klart et festmåltid for oss rundt bålet. (jeg spiste selsvagt ikke geit^^)

Som dere ser har noen av dem slik leire som dekker håret.De som har dette, kalles Moraner. Det betyr kriger, for det er de de skal bli. Når de har gjennomført diverse prøver og spart til langt hår over mange år, blir de endelig en ordentlig moran og da har de den høyeste statusen blant alle i stammen. (B.a. derfor det er de som skjærer kjøttet). Når de har blitt fullverdig moran, har de makt og lov til å 'ta' hvem de vil og når de vil. Altså voldtekt. Dette er tradisjon og selv om vi synes det er fælt, er det ikk så lett å vite hvordan det er for jenta som blir tatt...kanskje de føler en slags ære ved å bli valgt?

Etter middagen, tente de bål og kvinnene sang og danset for oss. Vi fikk være med på hoppedansingen og det var virkelig stemning.Kvinnene sang og danset for oss, og de ville ha oss med på å danse. Barna sang også for oss, og de var veldig flinke!

Manyatta

Vi hadde også fått lov til å tilbringe natten i Eseteti, og sov i de legendariske kumøkk-, leire- og pinnehusene som heter manyattaer!
En inngang.Luftehull/vinduer.En av soveplassene.Innendørs ildsted.Den gjestmilde kvinnen som lot oss sove i hytten hennes :)

Hyttene var ganske trange og midt i rommet stod en skummel oljelampe på hele natta. Var redd den skulle sette fyr på hele hytta. Og rett ved siden av der jeg sov var det et hull jeg var redd insekter skulle komme inn gjennom. Vi hadde jo fått DE skrekkhistoriene, og det var ganske uggent å skulle sove der, men det gikk mye bedre enn forventet!

Det var veldig spennende og gøy å bo i masai-land og vi lærte masse om kulturen deres.

Bare se så flotte og fargerike og pyntede de er! De har enorme mengder smykker og dill og dall og vi var heldige som fikk kjøpe masse av dem. Kanskje dere vil se noe av mine kenyanske innkjøp i et eget innlegg? :P

- Kunne du tenke deg å sove i en slik hytte?

8 kommentarer

Tara Yáviel

13.02.2012 kl.23:27

Wow! Dere har altså ikke gått glipp av noe dere! For en opplevelse å virkelig få ta del av kulturen og ikke bare stå på "utsiden" å se. Misunner deg veldig (på en god måte)!

Sånn bortsett fra enkelte ting høres det veldig bra ut at de ikke har latt seg infiltrere så mye av sivilisasjonen at det har kvalt kulturen deres, men håper virkelig de får satt en stopper for omskjæringen..

Jeg kunne godt tenkt meg å få æren i å sove i en slik hytte og få en prøvesmak av kulturen deres.

Hadde vært kjempegøy å se hva dere fikk kjøpe av dem!:)

Naviana

13.02.2012 kl.23:47

Ååh, så fascinerende! :) Har hørt om masaiene mange ganger. Blant annet at de opprinnelig hadde utrolig god helse og tenner frem til de ble introdusert til moderne mat, stemmer det? Og ja, jeg kunne tenke meg å sove i en slik hytte.

Den Grønnkledde

14.02.2012 kl.01:44

Fascinerende! Liker disse Afrika-bloggpostene dine. :)

*Deler Navianas interesse for kosthold* Lærte dere noe om hvordan Masaienes hverdagskosthold var/er?

Forøvrig ganske tragisk at de har tradisjoner knyttet til voldtekt og lemlestelse.. :/ Det høres ikke ut som det er noe særlig å være kvinne der... skjønt, kanskje de selv er vant med det og tar lettere på slikt enn vestlige kvinner ville gjort? Men allikevel.. Huff!

Uansett.. jeg skulle gjerne sovet en natt eller to i en slik hytte, og ikke minst fått anledning til å se og lære om et annet folkeslag på den måten. ^^ Du er heldig!

~ Huldra ~

14.02.2012 kl.10:49

Igjen - så spennende!! Elsker Kenya-innleggene altså... Veldig interessant :)

Kunne godt sovet slik jeg. Men hadde nok vært litt på vakt for bugs ja. Sove slik i Norge er liksom litt annerledes. Her kunne jeg godt sovet under åpen himmel ganske ofte :)

°Vinterperle°

14.02.2012 kl.11:46

pixietrixie: Haha, nei, sant :D På vei dit, kjørte vi forbi(og innom for å spise dagen etter) på en såkalt Lodge. Sånn superfancy hotell-liknende greie for rike turister som fortrenger alle de andre sidene av Afrika. Vi har jo opplevd ordentlig Afrika, kanskje til og med mere en enkelte Afrikanere :P

Hihi, så koselig! (Jeg liker å bruke ordet sjalu, for å mis-unne er egentlig at man ikke unner den andre det. Men merkelig nok føler folk at å være sjalu er værre en misunnelse. Rart? :P)

°Vinterperle°

14.02.2012 kl.11:50

Naviana: :D Det har jeg aldri hørt, men det kan godt stemme! De fleste masaiene har jo flyttet vekk fra opprinnelsesstedet sitt og noen har aldir vært der en gang, men regnes fortsatt som masai, så det er nok ikke bare ny mat de har blitt introdusert for. Så det kan godt stemme det du sier :) Men de som bor her ute som vi var har neppe omgang med moderne mat, og lever ganske så likt som de har gjort i 'alle' år.

Kult! :)

°Vinterperle°

14.02.2012 kl.11:58

Den Grønnkledde: Å, takk! Så hyggelig å høre. Lenge siden jeg har hørt/lest fra deg. Hva gjør og hvordan har du det for tiden? :P

Vel, vi fikk skrekkhistorier om at det eneste vi kom til å få spise (eller rettere sagt drikke) var en blanding av geitemelk og blod. Dette skal visstnok være svært næringssrikt og holde deg mett store deler av dagen. Og når jeg først er inne på det, vi var der jo i nesten to døgn, og vi så ALDRI at barna spiste. Likevel hadde de høyt energinivå nærmest hele tiden. Vi lurer fremdeles på hvordan så denne 'retten' kan jo være årsaken. Likevel, de er fryktelig tynne mange av dem.

Du kan ha rett i det, slik jeg har nevnt, at vi er forskjellige kulturer, så det å være vandt til det kan kanskje gjøre det lette, men overgrep er aldri bra. Å være kvinne der er ikke noe jeg unner noen. Ingen kultur er optimal, men tror nok noen er bedre enn denne. (personlig mening)

Det er morsomt, for vi i gruppa, altså vennene mine fra Norge og jeg, vi hadde sagt at vi gjerne ville bo der ute en uke(altså før vi hadde reist ned til Kenya og visste noen ting), men da sa prosjektlederen vår blankt nei! Så da ble det én natt :) Takk, ja, jeg føler meg veldig heldig. Lurer på om jeg noen gang reiser tilbake...

°Vinterperle°

14.02.2012 kl.12:00

~ Huldra ~: :D :D :D :D

Vi hadde jo hørt mye om en ganske stor bestand av lopper der, men heldigvis fikk vi ingen :)

Ja! I år skal jeg være mye mer utendørs-sovende. Jeg har planer om å bo en uke i telt i den lokale skogen min hjemme i Oslo. Hihi^^ Håper vi får godt vær til våren og sommeren! :D

Skriv en ny kommentar

°Vinterperle°

°Vinterperle°

20, Oslo

Jeg er liten alv 'fanget' i Oslo. Jeg drømmer om og jobber for en bedre verden, bl.a. ved å være vegetarianer, anføre en miljøvennlig livsstil og jeg har planer om å leve selvforsynt i fremtiden, forhåpentligvis i natursamfunn <3 Som den drømmeren jeg er liker jeg naturligvis eventyr, fantasi, magi, mystikk og mytologi :) Noe av min kreativitet kommer i form av skuespill og fortellerkunst, utkledning, hekling og nylig begynte jeg å lære å spille harpe.

Kategorier

Arkiv

hits